top of page

Mökki x sauna

Päivitetty: 6. syysk.



Kun ajattelet Suomea, mieleesi tulee varmasti sauna – lämpö, rentoutuminen ja perinteet. Suomen rikkaassa saunakulttuurissa mökkisaunalla on erityinen asema. Luonnon keskellä sijaitseva mökkisauna on enemmän kuin vain paikka kehon puhdistamiseen; se on paikka, jossa voi virkistää sielua.


Sauna – mökin sydän

Mökki, etenkin perinteinen kesämökki, on olennainen osa suomalaista elämää. Vuoden 2021 lopussa Suomessa oli 508 919 mökkiä, mikä kertoo, kuinka tärkeä tämä pakopaikka on suomalaisille. Monelle suomalaiselle mökki on paikka, jonne voi paeta kaupungin vilinää, pyhäkkö, jossa voi olla yhteydessä luontoon ja löytää rauhan. Tämän kokemuksen ytimessä on sauna. Toisin kuin kaupunkisaunat, jotka ovat useimmiten yksityisiä tai julkisia sisäsaunoja, mökkisauna on usein erillinen ulkorakennus, yleensä järven tai meren rannalla, tarjoten aidon, rustiikkisen ja erittäin rentouttavan kokemuksen.


Sukupolvelta toiselle siirtyvä perinne

Mökkisaunat ovat täynnä perinteitä. Arvioidaan, että Suomessa on noin 3 miljoonaa saunaa, ja käytännössä jokaisessa mökissä on sauna, joista suurin osa on puulämmitteisiä erillisiä ulkosaunoja. Tulen sytyttäminen kiukaaseen ja sen vaaliminen on osa rituaalia, hidas ja harkittu prosessi, joka on olennainen osa saunakokemusta. Polttopuun ritinä, lämpötilan vähittäinen nousu ja odotus siitä ensimmäisestä löylystä ovat kaikki arvostettuja osia tästä perinteestä.

Hetken yrittäjä-perustajan Jannen ja hänen perheensä Jyväskylässä sijaitseva mökkisauna, joka on kuvassa, on tästä hyvä esimerkki. Tämä pieni sauna, jonka Jannen edesmennyt isoisä Lauri rakensi vuonna 1958, ilmentää yksinkertaisuutta, joka määrittää aidon mökkisaunan. Ilman nykyelämän häiriötekijöitä tämä sauna tarjoaa täydellisen pakopaikan, jossa aika hidastuu ja jossa voi täysin rentoutua.


Saunomisen ja luonnon yhteys mökillä

Yksi mökkisaunan määrittelevistä piirteistä on sen läheinen yhteys luontoon. Kun on ottanut hyvät löylyt saunassa, voi pulahtaa virkistäytymään läheiseen järveen tai mereen. Tämä vastakohta saunan intensiivisen lämmön ja veden viileyden välillä, erityisesti talviaikaan, on virkistävä sysäys, joka saa olon tuntumaan syvästi rentoutuneelta ja elävältä.

Useimmat mökkisaunat on suunniteltu avautumaan suoraan näkymään vesistöön ja kauniiseen luontoon, ja niissä on terassi, jolla voi istua ja viilentyä saunomiskertojen välillä. Näky laskevan auringon heijastuksesta veden pinnalla, lintujen laulun kuuleminen puiden latvoissa ja raikkaan, puhtaan ilman tuoksu kaikki yhdessä tuovat mökkisaunaan syvällisen rauhan tunteen.


Moderni mökkisaunakokemus

Vaikka perinteinen mökkisauna on pysynyt suurelta osin muuttumattomana, kasvaa myös kiinnostus tuoda modernia mukavuutta saunakokemukseen. Hetkellä ymmärrämme perinteen merkityksen, mutta tunnistamme myös innovaation arvon. Saunamme on suunniteltu sulautumaan saumattomasti luonnonympäristöön, tarjoten parasta molemmista maailmoista – aitoja, puu- tai sähkölämmitteisiä saunoja, joissa on mahdollisuus moderniin mukavuuteen, kuten ympäristöystävällisiin materiaaleihin, energiatehokkaisiin suunnitelmiin ja nykyaikaiseen estetiikkaan.

Etsitpä sitten perinteistä saunakokemusta tai jotain, joka yhdistää vanhan ja uuden, sauna on olennainen osa suomalaista elämää. Se on paikka, jossa muistot syntyvät, jossa voit halutessasi löytää yksityisyyden ja tai nauttia saunasta yhdessä muiden saunojien kanssa, ja jossa elämän yksinkertaiset ilot ovat juhlan arvoisia.


Kutsu kokea suomalainen rauha

Mikäli et asu Suomessa, tervetuloa maahan, jossa ihana luontomme ja ulkoilmaelämämme odottavat sinua. Jos et ole vielä kokenut mökkisaunaa, kutsumme sinut tutustumaan tähän rakastettuun osaan suomalaista kulttuuria. Sen sijaan, että yöpyisit hotellissa lomallasi, mikset valitsisi laajasta valikoimasta vuokramökkejä, joista monissa on korkean tason mukavuudet, mukaan lukien saunat. Tule, omaksu mökkielämän lämpö, rauha ja kauneus.

Hetkellä olemme omistautuneet auttamaan sinua luomaan oman saunapyhäkön rentoutumista, virkistystä ja iloa varten. Aito suomalainen voi nyt tulla luoksesi. Hetken pihasaunoilla voit saada perinteisen hirsisaunan tyylikkäällä muotoilulla, käsityönä Suomessa valmistettuna, toimitettuna "avaimet käteen" käyttövalmiina kotisi tai loma-asuntosi puutarhaan. Oman hyvinvointikeitaan hankkiminen ei ole koskaan ollut näin luotettavaa, nopeaa ja vaivatonta.

Comentarios


bottom of page